10 Eylül 2011 Cumartesi

İsrail Büyükelçiliği'ne saldırı!!! Mısırlılar İsrail Büyükelçiliği'ne girdi: En az 450 yaralı

Mısır İçişleri Bakanlığı, başkent Kahire'deki İsrail Büyükelçiliği önünde polis ile göstericiler arasındaki çatışmalarda en az 450 kişinin yaralandığını bildirdi. Elçilik önündeki şiddet olayları sürüyor. Binayı dün öğle saatlerinden itibaren ablukaya alan göstericiler, içeri girerek çok sayıda evrakı da ele geçirdi. 

İsrail Büyükelçiliği'ne saldırı

Mısır Başbakanı İsam Şerif, kabineyi kriz toplantısına çağırdı. İçişleri Bakanlığı, polis gücünü alarm durumuna getirdi ve tüm izinler iptal edildi. Elçilik önünde zaman zaman havaya ateş açılıyor ve göz yaşartıcı bomba kullanılıyor. 
Bu arada, Mısır'ın İsrail Büyükelçisi Yitzhak Levanon, ailesi ve elçilik çalışanları, Kahire Havaalanı'na gitti. Yoğun güvenlik önlemleri altında havaalanına giden büyükelçi ve beraberindekiler İsrail'e ait bir uçakla ülkeden ayrıldı. 
Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğünü ve göstericilerin büyükelçiliğe girmesinden duyduğu endişeyi dile getirdiğini bildirdi. Mısır hükümetine çağrıda bulunan Obama'nın, "İsrail Büyükelçiliğini korumak ve güvenliğini sağlamak, uluslararası yükümlülüklerdir" dediği öğrenildi.

Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda dün toplanan 10 bine yakın protestocu, büyükelçiliğe gitmiş, bina önüne yapılan koruma duvarlarını yıkıp Nil Nehri'ne atmıştı. Göstericiler, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini ya da en alt düzeye indirilmesini talep ediyor.
Mısır'da İsrail protestosu
BAŞKAN OBAMA, OLAYLARDAN DUYDUĞU ENDİŞEYİ DİLE GETİRDİABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğü ve Mısırlı protestocuların İsrail büyükelçiliğine girmesinden duyduğu endişeyi dile getirdiği bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD'nin şiddet olaylarının artmasından endişe duyduğu ve olaylar artmadan sorunun çözülmesine yardımcı olmak için adımlar attığı kaydedildi.

Başkan Obama'nın ayrıca Mısır Hükümetine çağrıda bulunduğu ve ''İsrail Büyükelçiliğini korumak ve güvenliğini sağlamak için uluslararası yükümlülükleri olduğunu'' söylediği belirtildi.

EL CEZİRE: ''OLAYLARDA BİR KİŞİ KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ''Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesi ile başlayan olaylarda bir kişinin kalp krizinden öldüğü bildirildi.

Katar'ın El Cezire televizyonuna göre, 65 yaşındaki bir protestocu elçilik önündeki olaylar sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Elçilik önünde asker ile göstericiler arasında çatışmalar devam ederken, polisin olaylara karıştığı belirlenen toplam 17 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

flaş ...flaş....flaş...Mısır'ın resmi Nil televizyonu, İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağın, İsrail elçiliğinde yaşanan olaylarda yabancı güçlerin parmağı olduğuna dair imada bulunduğunu duyurdu.

İsrail ile Mısır arasında 19 Ağustos tarihinde başlayan diplomatik krizden bu yana İsrail'in Kahire Büyükelçisi Yizhak Levenon'un biri tatil olmak üzere üçüncü kez ülkesine döndüğü kadedildi.
Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr, Avrupa'ya yaptığı resmi geziyi , İsrail'in Kahire Büyükelçiliği'nde yaşanan olaylardan dolayı yarıda keserek bakanlar kurulu toplantısına katılmak üzere Kahire'ye döndü.

Mısır cumhurbaşkanı adaylarından Arap milliyetçisi Karame Partisi Lideri Hamdin Sabahi, İsrail Büyükelçiliği önünde yaşanan olaylar sırasında güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddet kullanmasını kınadı.

Mısır Liberal Özgürlük Partisi kurucularından Amr Hamzavi ise İsrail elçiliğine yönelik saldırıların sorumsuzca bir davranış olarak niteledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder